Kattojen lumikuormat

Kattojen lumikuormat

4.3.2024

Tiedote 04.03.2024

KATTOJEN LUMIKUORMAT

Kihniön kunnan rakennusvalvonta varoittaa rakennusten lumikuormasta ja kehottaa kiinteistönomistajia tarkkailemaan rakennusten katoille kertyvän lumen määrää. Katolle kasautuva lumi voi vahingoittaa rakennuksen rakenteita etenkin sään lauhtuessa ja lumen tiivistyessä vetiseksi. Myös lumen kasautumista vain jollekin katon osalle kannattaa tarkkailla. Tarvittaessa on ryhdyttävä lumen poistoon, johon saattaa olla syytä palkata ammattilainen. Suurin riski on rakennuksissa, joissa kattorakenteiden jännevälit ovat pitkiä eli ns. laajarunkoisissa rakennuksissa. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa urheiluhallit, suuret kaupat, ratsastusmaneesit ja isot teollisuushallit. Suomen Ympäristökeskuksen sivuilta nähtävän ennusteen mukaan Länsi-Suomessa lumikuormat saattavat nousta tulevien päivien aikana 80-130 kg/m2. Mahdolliset piilevät rakennevirheet suurissa rakennuksissa alkavat tyypillisesti ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa 80-100 kg/m2.

Rakennusvalvonta muistuttaa, että lain mukaan omistajatahon on huolehdittava, että kyseisten laajarunkoisten hallien turvallisuuden arviointi on tehty 1.4.2019 mennessä.

Alueelliset ja ajankohtaiset kattojen lumikuormat sekä lumenpudotusohjeet löytyvät osoitteesta http://www.ymparisto.fi/kattojenlumikuorma.

Kirjoittajat

Nimi Johanna Kujansuu
Tehtävänimike Toimistoinsinööri, tekninen osasto
Puhelinnumero +358 44 7541 243
Sähköposti