Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. | Kyllä |
---|---|
Tarkastuspäivä | 23.6.2021 |
Paikka | Kihniön kunnan tietoverkko |
---|---|
Aika | 24.06.2021 alkaen |
Allekirjoittajan nimi | Jenni Vehmasto |
Allekirjoittajan titteli | toimistosihteeri |
Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Merkitään kokoukseen osallistujat.
Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Tarkastusvuorossa sovitun käytännön mukaisesti ovat Marketta Malin ja Jaana Rahkola. Pöytäkirja tarkastetaan 23.06. ja pidetään nähtävänä 24.06. alkaen kunnan tietoverkossa.
Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Marketta Malin ja Jaana Rahkola.
Kihniön sivistystoimi on pyytänyt tarjouksia koulukuljetusten sekä kutsutaksiliikenteen hoitamisesta ajalla 01.08.2021 – 31.07.2024 ( + mahdolliset 1+1 optiovuodet). Tarjoukset on pyydetty ajalla 30.04. – 11.06.2021. Tarjouspyyntö on julkaistu kunnan internet-sivustolla sekä HILMA-palvelussa 30.04.2021.
Hankinta on EU-kynnysarvon ylittävä. Hankintamuotona oli avoin menettely, johon kaikki tarjoajat voivat jättää tarjouksen. Myös osatarjouksia oli mahdollista tehdä.
Tarjouksen valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Hinnan osuus on 80 % ja laatutekijöiden osuus 20 %.
Tarjouksia saatiin määräaikaan 11.06.2021 klo 12 mennessä kolme (3) kappaletta.
Kaikki tarjoukset täyttivät tarjoajan kelpoisuudelle asetetut vaatimukset ja ovat tarjouspyynnön mukaisia.
Hyväksytyt tarjoukset olivat seuraavat:
Reitti Liikennöitsijä
1 Kivineva-yhtiöt
2 Taksi Tiina Jokioja
3 Taksi Tiina Jokioja
4 Tilausliikenne Rauno Koivukoski
5 Tilausliikenne Rauno Koivukoski
6 Kivineva-yhtiöt
7a Kivineva-yhtiöt, Taksi Tiina Jokioja, Tilausliikenne Rauno Koivukoski
7b Kivineva-yhtiöt, Taksi Tiina Jokioja, Tilausliikenne Rauno Koivukoski
8 xx Tämän reitin osalta päätöksen tekee kunnanhallitus
oheismateriaalina:
Sivistyslautakunta päättää valita koulukuljetusten liikennöitsijöiksi hankinnan kokonaisedullisuuden mukaan tarjouksen tehneet Kivineva-yhtiöt, taksi Tiina Jokioja ja Tilausliikenne Rauno Koivukoski tarjouspyynnön 30.04.2021 ja tarjouksen pvm. 11.06.2021 mukaisin ehdoin.
Sopimukset eivät synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävillä hankintasopimuksilla, joka voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosaiset ovat saaneet tiedon tai heidän katsotaan saaneen tiedon päätöksestä.
Hankintalain 75 §:n mukaan hankintayksikön asiakirjojen julkisuuteen sekä asianosaisten tiedonsaantioikeuteen sovelletaan julkisuuslakia (621/1999). Hankinta-asiakirjat tulevat asianosaisille julkisiksi hankintaa koskevan päätöksenteon jälkeen mutta muille vasta sen jälkeen kun hankintasopimus on allekirjoitettu.
Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto on myöntänyt Kihniön kunnalle hankeavustuksen omatoimikirjaston perustamiseen. Omatoimikirjasto alkaa vähitellen olla valmis avattavaksi.
Kirjaston henkilökunta on valmistellut omatoimikirjaston käyttösäännöt. Säännöissä ohjeistetaan ja määrätään omatoimikirjaston käyttöoikeudesta, lainaamisesta ja palaut-tamisesta, käyttäjän velvollisuuksista ja siitä, mihin käyttäjä sitoutuu. Säännöissä myös selvitetään asiakkaalle, että kirjastossa on kulunvalvonta sekä tallentava kameravalvonta. Säännöt ovat nähtävissä kirjastossa ja niitä myös jaetaan käyttäjille.
Hallintosäännön 34 §:n mukaan kirjastonjohtaja päättää kirjaston aukioloajoista. Omatoimikirjasto on auki joka päivä, henkilökunnan palveluaika tullee olemaan sama kuin nykyiset aukioloajat.
Omatoimikirjasto tullee olemaan avoinna su-to 7-21, pe-la 7-18
Sivistyslautakunta hyväksyy omatoimikirjaston käyttösäännöt liitteen 1 mukaisesti.
Sivistyslautakunnan tulojen toteutumaprosentti on 49,0 ja menojen toteutumaprosentti on 35,9. Nettobudjetoinnin mukainen toimintakateprosentti on 33,0.
Sivistyslautakunta merkitsee toteutumaraportin tietoonsa saatetuksi.
Sivistyslautakunta merkitsee päätökset tietoonsa saatetuksi, eikä käytä otto-oikeuttaan.
Sivistyslautakunta merkitsee hankkeiden tilanteen tietoonsa saatetuksi.
Erityisopettaja Helena Härö on 21.06.2021 saapuneessa kirjeessä irtisanoutunut laaja-alaisen erityisopettajan virasta 01.08.2021 lukien.
Sivistyslautakunta myöntää eron Helena Härölle laaja-alaisen erityisopettajan virasta 01.08.2021 lukien siten, että viimeinen työssäolopäivä on 31.07.2021.
Laaja-alainen erityisopettaja Helena Härön irtisanouduttua tulee erityisopettajan paikka laittaa auki. Erityisopetukselle on yhtenäiskoulussa selkeä tarve.
Sivistyslautakunta päättää, että laaja-alaisen erityisopettajan virka julistetaan haettavaksi toistaiseksi 01.08.2021 alkaen.
Tasavallan presidentti on 31.12.2020 vahvistanut oppivelvollisuuslain (1214/2020), jonka mukainen laajennettu oppivelvollisuus on astunut voimaan 01.01.2021. Jatkossa oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).
Lain voimaantulo aiheuttaa koulutuksen järjestäjille sekä asuinkunnalle ohjaus- ja valvontavastuita. Perusopetuksen järjestäjällä on ohjaus- ja valvontavastuu perusopetuksen päättävän oppilaan hakeutumisvelvollisuuteen jatko-opintoihin. Kihniön perusopetuksen osalta ohjaus- ja valvontavastuu on opinto-ohjaajalla ja rehtorilla.
Uusia hallintopäätöksiä tehdään kunnassa jatkossa tilanteissa, joissa asuinkuntaan tulee ilmoitus, että oppivelvollinen on keskeyttänyt opinnot, eikä hän ole aloittanut uusia opintoja. Lisäksi päätös pitää tehdä, kun asuinkunta osoittaa oppivelvolliselle uuden opiskelupaikan. Nämä ja mahdolliset muut oppivelvollisuuteen liittyvät tehtävät tulee lisätä hallintosääntöön sivistystoimenjohtajan ratkaisuvaltaan.
Korona-pandemian aikana on ilmennyt myös toinen hallintosääntöön tarkennettava asia. Perusopetuslain (628/1998) 20 §:n mukaan opetuksen järjestäjä vastaa poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä tilanteissa, joissa tartuntatautilain (1227/2016) 58 §:n nojalla annetun päätöksen johdosta opetusta ei voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena. Kihniön kunnan hallintosäännön 30 §:n mukaan opetusjärjestelyistä päättäminen on sivistyslautakunnan toimivallassa. Jatkossa perusopetusta koskevien poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden päätöksenteko on tarkoituksenmukaisinta lisätä sivistystoimenjohtajan toimivaltaan.
Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että hallintosäännön 30 §:ään lisätään sivistystoimenjohtajan toimivaltaan seuraavat kohdat
1) tekee oppivelvollisuuslain (1214/2020) 7 § mukaisen hallinnollisen päätöksen, jos oppivelvollinen ei ole minkään koulutuksen järjestäjän opiskelija
2) tekee oppivelvollisuuslain (1214/2020) 15 § mukaisen hallinnollisen päätöksen opiskelupaikan osoittamisesta sekä muut asuinkunnan velvotteisiin liittyvät päätökset
3) päättää perusopetuslain 20 §:n mukaisista poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä.
Kihniön kunnan tarkastuslautakunta pyytää vuoden 2020 arviointikertomuksessaan kunnanhallitusta antamaan valtuustolle kuntalain 121.5 §:ään perustuvan lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.
Sivistyslautakunnan osalta tarkastuslautakunta on kiinnittänyt huomiota sähköisiin toimintatapoihin sekä koronapandemian vaikutuksiin tulevaisuuteen.
Koronapandemia ja sen tuomat muutokset koulutyöhön ovat ohjanneet sivistystoimessa sähköisiä toimintatapojen ja digitaalisuuden aktiiviseen opiskeluun ja niiden hyödyntämiseen opetuksessa ja muussakin kanssakäymisessä. Opitut toimintatavat ovat tulleet jäädäkseen työntekijöiden arkeen. Myös etäneuvottelut ja etätyöt kaikkine puutteineenkin mahdollistavat työajan käyttämisen tehokkaammin.
Valtionosuuksien ja erilaisten koronapandemian perusteella maksettujen erityisavusten osalta tulee huomioida, että koronapandemiasta saattaa tulla kuluja vielä tulevinakin vuosina, mutta valtio ei niitä erikseen enää välttämättä korvaa, koska korvaukset on jo kerran maksettu. Tähän tulee kunnan tulevissa talousarvioissa varautua.
Koronapandemian ja siitä aiheutuneiden etäopetusjaksojen vaikutukset näkyvät lasten ja nuorten ongelmina sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Näiden korjaamiseen on ollut valtiolta haettavana erityisavustuksia, joita on haettu ja osittain saatukin. Näiden ongelmien korjaantumista pitää tarkastella tulevinakin vuosina ja ohjata siihen riittävä resurssi.
Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen selvityksen kunnanhallitukselle.